taalkennis blog
De schrijfwijze van feestdagen
14 april 2017
Gebruik alternatieven voor ouderwetse en formele woorden
28 juni 2017
Toon alles

Curriculum vitae: CV, C.V., cv of c.v?

curriculum vitae

Regelmatig kom ik het tegen. De verkeerde schrijfwijze van de beknopte beschrijving van iemands opleidings- en arbeidsverleden: de afkorting van curriculum vitae. Schrijf je het met kleine letters of met hoofdletters? Met of zonder punten?

Solliciteren

Laatst las ik een blog over solliciteren. Automatisch ging ik op zoek. Hoe zou de afkorting dit keer zijn geschreven? Helaas, daar stond de veelgemaakte fout weer.

Ook zie ik het vaak genoeg in vacatures. Bij de oproep wordt gevraagd om de levensloopbeschrijving, maar wat is het dan pijnlijk als het niet goed is geschreven.

Dat geldt helemaal als je als sollicitant in je begeleidende mail schrijft dat je cv, c.v., C.V. of CV (ik zeg nog even niet wat juist is) in de bijlage is te vinden. Stel je voor dat de ontvanger een enorme taalliefhebber is! Die heeft dan trouwens niet de vacature geschreven, maar dat terzijde.

Latijn

Curriculum vitae is afkomstig uit het Latijn, de taal van de Romeinen. Het betekent letterlijk levensloop. Volgens het Genootschap Onze Taal zijn er geen speciale regels voor afkortingen van Latijnse begrippen.

De juiste schrijfwijze

Je schrijft cv, met kleine letters en zonder punten. Dat is de enige echte juiste afkorting van curriculum vitae. De meeste initiaalwoorden, een afkorting van beginletters die een voor een worden uitgesproken, schrijf je op die manier. Denk maar aan pc, gsm, cd en wc.

Sowieso gebruik je alleen een hoofdletter als die ook in het afgekorte woord voorkomt.

Centrale verwarming

Maar hoe zit het dan met de afkorting van centrale verwarming, hoor ik je denken. Dat is toch ook cv? Dat klopt. Het enige verschil is het lidwoord. Het is namelijk het cv als het gaat om het curriculum vitae. Bij de verwarming is het de cv.

Hopelijk schreef jij cv al goed en anders heb je mooi iets opgestoken van dit blog. Dus cv als afkorting van curriculum vitae schrijf je ZONDER hoofdletters en punten! Zo is het makkelijk te onthouden, toch?

Twijfel je over de schrijfwijze van een woord of afkorting? Ben je op zoek naar een ezelsbruggetje? Of wil je juist anderen wijzen op een veelgemaakte schrijffout? Stuur een bericht naar info@cillaschot.nl. Wie weet vind ik het wel een blog waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *