Tips deadline
Schrijf met een deadline
30 juli 2019
identiteit
Wat is jouw schrijfstijl?
14 augustus 2019
Toon alles

Heb jij ook last van NtV?

Heb jij weleens gehoord van NtV? Ik hoorde de term laatst van een visibility coach toen we aan het kletsen waren over het schrijven van teksten. Het is haar eigen afkorting voor een van haar schrijfproblemen: de Neiging tot Volledigheid.

Het doet me denken aan FOMO: the Fear Of Missing Out. Dat is bij mij altijd al een dingetje geweest. Als er vroeger twee feestjes waren op één avond, kon ik rustig eerst naar het ene gaan en dan naar het andere. Door NtV ben je bang dat je te weinig vertelt en worden jouw teksten te lang.

Schrappen

“Ik heb echt last van NtV. Als ik ga schrijven, wil ik heel veel vertellen. Met lappen tekst als resultaat terwijl ik juist kort en krachtig wil schrijven”, zei de social media-expert. Mijn advies was saai en lag voor de hand. Ik kon haar alleen maar adviseren dat ze toch echt moest schrappen. Schrijven is schrappen. Dat heb je vast al vaker gehoord.

Nieuwe content

Het betekent overigens niet dat je alles wat je verwijdert ook moet weggooien. Waarschijnlijk staat er zoveel waardevolle informatie in die ene lap tekst dat je het kunt gebruiken voor een nieuw blog. Kijk dus of je het stuk kunt opsplitsen en er nieuwe content van kan maken.

Internet

Als je voor internet schrijft is het helemaal belangrijk om geen boekwerk te produceren. We hebben allemaal haast en lezen scannend. Daarom maak je jouw verhaal niet langer dan nodig en is jouw tekst kort en overzichtelijk. Net als deze alinea.

Tussenkopjes

Om ervoor te zorgen dat mensen jouw stuk echt lezen, besteed je ook aandacht aan de lay-out. Je gebruikt tussenkopjes en witregels in alles wat je schrijft. Dat maakt teksten aantrekkelijk om te lezen. Een lang verhaal kan mensen zo afschrikken dat ze er niet eens aan beginnen. Dat is wel het laatste wat je wilt, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *