Heb jij ook last van NtV?
6 augustus 2019
5W1H-methode
Een ezelsbruggetje voor een goede tekst
29 augustus 2019
Toon alles

Wat is jouw schrijfstijl?

identiteit

Iedereen heeft een eigen schrijfstijl. Het is jouw tone of voice. Het is onlosmakelijk verbonden met de identiteit van jouw bedrijf. Misschien heb je een stijl die je eigenlijk niet leuk vindt of niet bij jouw bedrijf past. Geen paniek. Je kunt jouw maniertjes aanpassen, want schrijven kun je leren. Daar ben ik van overtuigd.

Er zijn een aantal manieren om achter jouw schrijfstijl te komen. Maak je gebruik van lange zinnen? Zijn jouw teksten kort en krachtig? Kies je voor duidelijke taal of hou je van ingewikkelde termen? En zo kan ik nog wel meer vragen stellen. Het is belangrijk om te weten hoe je schrijft, want het bepaalt hoe jij overkomt.

Vragen

Als ik voor een onderneming websiteteksten schrijf, wil ik teksten maken die bij dat bedrijf passen. Ik wil dan ook weten wat de identiteit is van de onderneming. Stel je voor dat jij als zpp’er bij mij aanklopt. Dan vraag ik gelijk wat je doet en wie jouw doelgroep is. Wat wil je bereiken? Wat is je boodschap? Wat wil je uitstralen? Als je dit soort dingen weet, wordt schrijven voor je bedrijf een stuk makkelijker.

Formeel versus informeel

Is de identiteit van jouw bedrijf bekend? Dan kun je verder. Daar hoort ook de keuze tussen formeel en informeel bij. Vaak genoeg zie ik op een website dat de bezoeker op de ene pagina met ‘u’ wordt aangesproken en op de andere met ‘je’. Ten eerste is het niet consequent, maar nog belangrijker is dat het verschil in de manier van aanspreken enorm groot is. Hoe spreek jij jouw doelgroep en klanten aan? Staat in jouw auto-reply ‘bedankt voor uw mail’ of ‘bedankt voor jouw mail’?

Er zijn nog meer dingen die jouw schrijfstijl definiëren. In het najaar lanceer ik het online programma Schrijven zonder twijfels voor meer impact en meer klanten. In de eerste les gaan we op zoek naar jouw identiteit. Dan kunnen we meteen aan de slag met jouw schrijfstijl. Wil je weten wanneer je mee kunt doen zodat jij beter leert schrijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief (onderaan deze pagina). Dan hou ik je op de hoogte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *