5W1H-methode
Een ezelsbruggetje voor een goede tekst
29 augustus 2019
Foutenin teksten
Het verschil tussen tikfouten, spelfouten en taalfouten
8 oktober 2019
Toon alles

Onderzoek: foutloze commerciële taal heeft effect

Onderzoek taal websites

Als ik op een website kom met tik-, taal- en spelfouten is mijn aandacht snel afgeleid. Natuurlijk komt dat omdat ik dagelijks met taal en schrijven bezig ben. Maar uit onderzoek blijkt dat ook andere websitebezoekers fouten slordig vinden. Best goed om te weten als je jouw website als online visitekaartje beschouwt, toch?

Onderzoek van Miet Ooms toont aan dat mensen die op commerciële websites komen goed beseffen dat niet iedereen een schrijfwonder is, maar ze vinden slecht geschreven teksten met veel fouten wel slordig (gemiddelde score 8,6/10). Eigenlijk willen ze geen taal- en spelfouten op zo’n site zien (9/10 voor die stelling).

Pijn

Als schrijfcoach en schrijfhulp doet het enorm veel pijn om een fout op mijn eigen website te ontdekken. Logisch als je iedere dag met taal bezig bent. En dat vinden bezoekers van taalgerelateerde websites ook. “Correcte standaardtaal is een stuk belangrijker voor taalgerelateerde websites dan voor andere (scores 9,2 en 7,8)”, schrijft Ooms. Ik voel de druk. Jij ook? Als je een fout ziet, laat het me alsjeblieft weten. Ik zal het met het schaamrood op de kaken zo snel mogelijk aanpassen.

Onbetrouwbaar

Staat er op jouw site een slechte vertaling? Dan zou ik het maar snel verbeteren. Slechte vertalingen worden als ronduit onbetrouwbaar beschouwd (gemiddelde score 8,5/10). Zo wil je niet overkomen. Schakel dus een vertaler in zodat jij professioneel overkomt. Met jouw site wil je juist opvallen door vlotte en heldere teksten. Dus steek daar tijd in of laat iemand ze voor je schrijven, want zulke stukken worden sterk gewaardeerd (gemiddelde score 9,1/10).

Tussenkoppen

Nu ik dit artikel nog eens doorlees, blijken de tussenkoppen wel erg duidelijk: fouten in commerciële teksten zijn slordig, doen pijn en maken onbetrouwbaar. Dat wil je toch niet?

Bezoek regelmatig deze website of hou Facebook in de gaten voor tips zodat ook jij makkelijk schrijft in de juiste taal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *