Onderzoek taal websites
Onderzoek: foutloze commerciële taal heeft effect
5 september 2019
Schrijffouten voorkomen
Schrijffouten voorkomen in 6 stappen
23 oktober 2019
Toon alles

Het verschil tussen tikfouten, spelfouten en taalfouten

Foutenin teksten

Potentiële klanten die op een commerciële website vlotte en foutloze teksten verwachten, haken af als ze fouten en onduidelijke zinnen tegenkomen. Negen op de tien vindt commerciële teksten met taalfouten namelijk onprofessioneel overkomen. Dat blijkt uit een onderzoek van Miet Ooms. Wat is eigenlijk het verschil tussen tikfouten, spelfouten en taalfouten?

1. Spelfouten

Een spelfout is een fout in de spelling. Je schrijft bijvoorbeeld onmiddelijk in plaats van onmiddellijk (met twee d’s en twee l’s). Of social media coach terwijl het socialmediacoach is. Andere voorbeelden zijn vantevoren (van tevoren) en opzoek (op zoek). In tegenstelling tot een tikfout is het goed mogelijk dat de schrijver niet weet dat hij een fout maakt, omdat hij de juiste spelling niet kent. Twijfel je over de schrijfwijze van een woord? Zoek het op. De website woordenlijst.org is een aanrader.

2. Taalfouten

Een taalfout is een grammaticale fout. Er staat bijvoorbeeld ‘het meisje die’ terwijl het ‘het meisje dat’ moet zijn. Of iemand schrijft ‘groter als’ terwijl het echt ‘groter dan’ is (die veelgemaakte fout is een apart blog waard trouwens). Een verkeerde woordvolgorde is een taalfout, net als een foutieve samentrekking (contaminatie). Dat is een vermenging van twee uitdrukkingen of spreekwoorden tot één nieuwe uitdrukking. ‘Het kost duur’ is een voorbeeld van een foutieve samentrekking van ‘duur zijn’ en ‘veel kosten’.

3. Tikfouten

Een tikfout is een fout die bij het typen per ongeluk wordt gemaakt. Het woord alleen al kan verwarring oproepen: tikfout, typefout of typfout. Je kan het op verschillende manieren schrijven. De tikfout is een fout die je makkelijk maakt en eigenlijk niet nodig is. Je weet namelijk precies hoe je het woord spelt, maar je tikt het net verkeerd. Je schrijft bijvoorbeeld ‘vna’ terwijl je ‘van’ bedoelt.

De volgende keer vertel ik hoe je kunt voorkomen dat je teksten met fouten publiceert. Wil je voor die tijd al iets weten over een tekst die je hebt geschreven? Neem gerust contact op als je de mening van een professional wil horen. Ik geef je graag tips zodat je beter leert schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *