Foutenin teksten
Het verschil tussen tikfouten, spelfouten en taalfouten
8 oktober 2019
blog als en dan
Als of dan voor altijd goed gebruiken
18 februari 2020
Toon alles

Schrijffouten voorkomen in 6 stappen

Schrijffouten voorkomen

Startup Stock Photos

Wist je dat 93 procent van de mensen twijfels heeft over de professionaliteit van het bedrijf als er veel taalfouten op de website staan? Au! Een hele goede reden om je site nog eens na te lopen op spelfouten, taalfouten en tikfouten. Ik geef je zes tips om te voorkomen dat je teksten met schrijffouten publiceert.

1. Pen en papier

Print de tekst uit, pak een pen en kijk je verhaal op de ouderwetse manier na. Je hebt de tekst tig keer nagelezen op je scherm, maar door het getuur kan je fouten over het hoofd zien. Als je het stuk op papier leest, zie je vast weer andere dingen.

2. Hardop voorlezen

Als je zeker wilt weten dat er niets aan jouw verhaal mankeert, kan je het hardop voorlezen. Lees de tekst op alsof je een nieuwslezer bent. Door het uit te spreken als een radiobulletin spoor je niet alleen fouten op, maar hoor je ook of de zinnen lekker lopen. Je hapert bij een fout of als de zin niet klopt. Toen ik bij het ANP werkte, hoorde ik regelmatig gemompel achter de computers vandaan komen. Om opgetrokken wenkbrauwen te voorkomen, waarschuw je mensen die bij jou in de buurt zijn.

3. Slaap er een nachtje over

Hoe enthousiast je ook bent over je websitetekst, nieuwsbrief of blog, deel het niet gelijk! Je staat vast te popelen, want je hebt de tekst al meerdere keren nagekeken op fouten. Maar als je het stuk direct na het schrijven controleert, lees je in je hoofd vaak de zinnen die je denkt te hebben geschreven. Mijn advies? Leg het even weg. Slaap er desnoods een nachtje over. Als je het document op een later moment met een frisse blik bekijkt, zie je opeens de fouten die je eerder niet zag.

4. Vertrouw niet blind op de spellingscontrole

De spellingscontrole komt van pas bij het opsporen van tik- en spelfouten, maar doet ook graag wat hij zelf wil. Ik loopt of jij loop valt deze controleur niet op omdat het goed is geschreven. Hij lapt de grammaticale regels dus aan zijn laars. Bovendien verschijnen er ook rode streepjes als het niet nodig is. Bij het woord typfout bijvoorbeeld. Ook herkent de spellingscontrole niet altijd samengestelde woorden, zoals socialmediacoach. En voor de kritische lezer, spellingscontrole kan ook zonder s worden geschreven. Ik heb dat gecontroleerd bij woordenlijst.org. Stiekem nog een tip.

5. Nakijken

Laat iemand anders jouw tekst kritisch nakijken. Dat kan een vriend of collega-ondernemer zijn. Misschien kan je zelfs een blogmaatje vinden met wie je afspreekt elkaars teksten te lezen. Twee zien meer dan één. En jij hebt er dan gelijk een nachtje over geslapen. Handig!

6. Schakel een professional in

Als je zeker wilt weten dat je tekst goed is, schakel dan een professional in. Een eindredacteur of tekstschrijver kost geld, maar zie het als een investering. Goede teksten leveren jou meer klanten op en jij hebt tijd over voor de dingen waar jij goed in bent.

PS Ik kan je gelijk een mooi praktijkvoorbeeld geven, want ik ontdekte een fout in dit blog. Ik kwam iets tegen in de zin: ‘Je staat vast te popelen, want je hebt de tekst al meerdere nagekeken op fouten’. Eigenlijk moet ik zeggen dat ik juist iets niet tegenkwam, want in eerste instantie ontbrak het woord ‘keren’. Ik ben dan ook blij dat ik op een later moment nog even naar dit blog keek.

Heb jij nog een tip om schrijffouten te voorkomen? Leuk als je dat laat weten in een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *