taalkennis blog
De schrijfwijze van feestdagen
14 april 2017
Toon alles

Zo maak je schrijven makkelijk

Makkelijk schrijven

Ben je druk bezig met het schrijven van een tekst, maar krijg je wat je denkt niet goed op papier? Balen! Maar je hoeft niet zo moeilijk te doen. In dit blog geef ik jou een tip waarmee schrijven een stuk makkelijker en leuker is!

Wijze les

Het ligt eigenlijk heel erg voor de hand, maar toch wordt het in de praktijk niet altijd toegepast: schrijf zoals je praat! Het is een van de waardevolle lessen die ik leerde van eindredacteuren bij persbureau ANP als ik bezig was met een artikel over een ingewikkeld onderwerp.

Vertel het aan de buurvrouw

Dus wil je iets moeilijks uitleggen en gebruik je opeens woorden die eigenlijk heel ver van je afstaan en niet bij je passen? Stel je dan eens voor dat je het aan een vriendin of je moeder vertelt. Zo krijg je het veel makkelijker op papier.

Ben je nog te langdradig? Doe dan alsof je het aan de buurvrouw vertelt. Als je met haar praat ben je vast minder lang van stof dan tegen een vriend of vriendin. Zo weet je zeker dat je jouw gedachten kort en bondig opschrijft.

Voorbeeldje

Onlangs las ik bijvoorbeeld in een tekst van een klant dat iemand de volwassenheid bereikt. Ze bedoelde dat iemand volwassen wordt. Schrijf het dan zo op!

Of wat dacht je van iemand die meer lichaamsgewicht krijgt? Dat is iemand die zwaarder wordt. Het hoeft allemaal niet mooi te worden verpakt, als de tekst maar duidelijk is en je doelgroep bereikt.

Hardop praten

Als er niemand in de buurt is, dan doe ik alsof ik tegen iemand praat. Zit ik hardop achter mijn computer te kletsen.

Maar als mijn man thuis is, dan is hij de pineut. Ik vertel waarmee ik worstel en voor ik het weet ren ik naar mijn computer. Want dan besef ik dat ik het precies op die manier moet opschrijven.

Zo simpel kan het zijn! Ga jij het ook proberen?

Natuurlijk is het wel belangrijk dat je foutloos schrijft. Een blog of nieuwsbrief met taal- en tikfouten komt nu eenmaal niet zo professioneel over. Binnenkort geef ik je een nieuwe tip zodat je zelf aan de slag kan met het schrijven van teksten zonder slordigheidsfoutjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *