curriculum vitae
Curriculum vitae: CV, C.V., cv of c.v?
30 mei 2017
Synoniemen
7 tips voor afwisselende teksten
22 juli 2019
Toon alles

Gebruik alternatieven voor ouderwetse en formele woorden

Laatst keek ik een verslag na en viel me weer eens iets op. Zoveel oubollige termen waarvoor genoeg alternatieven zijn. Het is helemaal niet nodig om ingewikkeld te doen. Weg met die ouderwetse en formele woorden. En zeker als dat niet bij jou en jouw doelgroep past.

Waarom zou je opeens in formele taal schrijven terwijl je in het dagelijks leven die woorden nooit uitspreekt? Omdat je zakelijk en professioneel wilt overkomen? Onzin! Als zzp’er is het juist belangrijk dat je jezelf bent. Dat is jouw unieke kracht. Dus kies je voor woorden uit jouw dagelijkse taalgebruik en vermijd je ingewikkeld gedoe.

Kort en bondig

Ik schreef al eerder dat je het best kunt schrijven zoals je praat. Of doe alsof je iets ingewikkelds vertelt aan je buurvrouw en schrijf dat op. Tegen haar ben je vast korter van stof dan tegen je familie en vrienden. Dus schrijf je dat ook zo op, kort en bondig.

Woordkeuze

Duidelijk en eenvoudig schrijven is namelijk enorm belangrijk. Daardoor wordt je tekst toegankelijk voor een breed publiek. Je woordkeuze stem je af op de lezer. De juiste termen en formuleringen maken je verhaal begrijpelijk.

25 voorbeelden

Om je op weg te helpen, heb ik 25 voorbeelden verzameld. Ik hoop dat je deze woorden uit je systeem verwijdert of in ieder geval kritisch ermee omgaat. Let wel op dat het gebruik van een alternatief ook betekent dat je de zin mogelijk moet aanpassen. Daarnaast kan een woord in de ene tekst ouderwets zijn, maar juist perfect passen in een ander verhaal.

Jij hebt vast ook termen die je het liefst niet tegenkomt. Laat je me weten door welke woorden jij een streep wilt zetten?

 

ouderwetse en formele woorden

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *